“Meer dan 250.000 vacatures in Nederland. Een nieuw record”

Wát kunnen bedrijven zelf doen om nieuwe werknemers binnen te halen?

 

Tsja, dat is nogal wat, maar de oude methodes van een advertentie plaatsen of werven via het eigen personeel, dat wordt niets meer. Wat dan wél?

Hier enkele suggesties:

  1. Laat uw W&S niet meer als bijzaak over aan uw afdeling HR of HR-medewerkers (m/v). Recruitment is een vák en bij HR is men op heel andere activiteiten gefocust. Stel een medewerker aan die permanent bezig is met het vullen van de pipelinemet kansrijke kandidaten, al dan niet werkzoekend. Leg contact, stop ze in uw database, onderhoudt dat contact met grote regelmaat en geef blijk van uw interesse. Zorg ervoor dat u de loopbaan en de opleidingen of zelfs verhuizingen blijft volgen. Stuur een berichtje op verjaardagen en stuur uitnodigingen voor evenementen. Probeer zeker de persoon in kwestie eens aan tafel te krijgen voor de persoonlijke verificatie van uw indrukken.
  2. Leg contact met de aangewezen functionarissen van opleidingsinstituten in de regio’s waar u actief bent. Sponsor schoolavonden en maak duidelijk naar welke mensen u op zoek bent. Zie verder onder 1.
  3. Zet een professionele bedrijfsschool op en haal de mensen – zie onder 2. – hier binnen. Eigen ‘kweek’ werkt nog altijd het best. Biedt gecombineerd werken en leren aan en zie het als een investering in de toekomst. Zorg dat die mensen – jong of ouder – zich verder ontwikkelen in de richting die bij hen past, betaal studiekosten, studiemateriaal en reiskosten, zonder voorbehoud.
  4. Ga op zoek naar nieuwe Nederlanders, bied hen taalcursussen, inburgering, woonruimte en plaats ze in de bedrijfsschool – zie onder 3. Zorg voor intensieve begeleiding, leer hen een CV maken of help daarbij en houd een oogje op de gezinssituatie. Zorg eventueel voor kinderopvang, bijvoorbeeld door samenwerking met zo’n instelling in uw omgeving. Maak dat die mensen zich welkom en waardevol voelen, dat ze de talen leren die ze nodig hebben, hier of elders en dat ze ooit het hier geleerde óók ergens anders, al dan niet in hun thuisland, in de praktijk kunnen brengen.
  5. Zorg voor een stand tijdens regionale, al dan niet door u gesponsorde evenementen en zet er de mensen neer die er plezier in hebben om uw en hun bedrijf aan te prijzen. Medewerkers die iets kunnen vertellen over uw regelingen en voorzieningen. Ga er ook zélf staan! U bent niet alleen ‘de baas’ maar u heeft ook een voorbeeldfunctie.
  6. Houd intensief contact met het werkgeverscentrum van het UWV. Nodig ook uw contactpersonen uit op uw bedrijf of evenement en zorg dat u erbij bent als het UWV een banenmarkt of iets soortgelijks organiseert.
  7. Verdiep u eens intensief in de mogelijkheden voor 50 en 55-plussers (of ouder) in uw bedrijf. Vaak treft u onverwacht ervaren en goed opgeleide mensen aan, die ook nog eens supergemotiveerd zijn. Deze mensen hebben vaak gewoon nog 10 of meer jaar werken voor de boeg en willen graag aan de slag. Zij kunnen buiten het hoogseizoen hun vakantie opnemen, hoeven geen papa/mamadagen meer te hebben en komen na afloop van het weekend niet geradbraakt op hun werk. Verder doen ze vaak niet aan gevaarlijke sporten, dus (langdurige) ziekte door sportblessures is minder voorkomend dan bij de daredevil twintigers en dertigers, die druk in de weer zijn met het afvinken van hun bucketlist van de dingen die je nu eenmaal gedaan móet hebben.
  8. Denk ook aan de deta-vast constructie: Huur iemand voor 6 maanden of daaromtrent in bij een detacheringbureau (meestal met een minimum van 1000 uren en nog wat) en neem diegene daarna in dienst, áls het over en weer allemaal in het pulletje valt. Wél goed afspreken van tevoren, zowel met de kandidaat-werknemer als met het bureau. Bij het vinden van een deta-vast kandidaat wordt uit een heel ander vaatje getapt, want de kandidaat moet wel open staan voor een vast dienstverband.
  9. Nou ja, als ik dan nog even voor eigen parochie mag preken, recruitment kunt u ook uitbesteden of inhuren. Een ZZP’er zoals ik werkt voor een (vast) aantal uren per week, een lumpsum per gevonden nieuwe medewerker, of staat open voor nog andere beloningsconstructies. Een standaardtarief is er niet, maar zelf kijk ik altijd vooraf naar de moeilijkheidsgraad van de te vervullen functie en ook naar wat volgens mijn inschatting voor het bedrijf qua vergoeding financieel inpasbaar zal zijn. Er is wel een no-goen dat is de no cure, no pay Dat is een soort Stichting Vrijblijvend, zonder commitment, veel onbruikbare CV’s en met geringe kans op succes.

Ik wens u alvast veel succes, maar natuurlijk kom ik ook graag eens nader van gedachten wisselen over dit of over andere bedrijfsmatige onderwerpen.

Volder Managementondersteuning

Ivar Volder

Mobiel te bereiken op nummer 06-21260108

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s