Pa, er klopt iets niet (2)

Gezien het zeer beperkte en dalende aantal vacatures in Nederland, zeker als gevolg van opeenvolgende, falende kabinetten en het rustig laten verdwijnen van enorm veel werkgelegenheid, al dan niet naar het buitenland, dient men zich in politiek Den Haag nu eindelijk eens de volgende vragen te stellen:

1             Waarom zou je langer doorwerken nog stimuleren, als er geen banen zijn en er voorlopig geen zicht op is dat deze er gaan komen?

2             Kun je een bepaalde groep werklozen niet beter met een premie met vroegpensioen sturen, opdat de druk op de arbeidsmarkt enigszins verlicht wordt, ten gunste van jongere werklozen?

3             Wat zijn de gevolgen van die enorme en stijgende werkloosheid onder jongere mensen? Denk aan het niet opbouwen van levens- en werkervaring, het niet (kunnen) meebetalen aan bv. WW-premies, geen pensioen opbouwen, niet kunnen in- of doorstromen op de woningmarkt, de toename van ziektebeelden die gerelateerd zijn aan werkloosheid en de daarmee weer stijgende zorgkosten en mensen die door de keuze voor de goedkoopste zorgverzekering (qua pakket) weinig bijdragen aan de premie-inkomsten van die verzekeraars, die daarom weer de ziekenhuizen extra afknijpen. Het is een vicieuze cirkel, want die ziekenhuizen (en aanverwante organisaties en markten) zullen weer reageren door ontslagrondes, waarmee de cirkel rond is.

Leest eens de ingezonden brief hedenmorgen in het Financieele Dagblad van de heren Gravesteijn-Ligtheld en de Koning onder het kopje “tevreden nug’ers”. Ik vind het verhelderend en correct. Het wordt tijd dat dit op drijfzand gebouwde kabinet de handen uit de mouwen steekt en dan niet met onbegrijpelijke constructies zoals die van de heer Blok en zijn herziening van de woningmarkt. Die heeft teveel weg van woekerpolis: alleen de bank (die ook alweer 2400 mensen gaat ontslaan) wordt er beter van.

Wil men iets aan die woningmarkt doen? DWING dan ABN AMRO en nu ook SNS om de hypotheekrentes zwaar te verlagen. Beter voor de woningmarkt en beter voor de Staat, want minder hoge aftrekposten zijn het gevolg. Dit idee staat ook in datzelfde FD van vandaag, maar het is een herhaling van wat ik zelf al een paar maanden geleden in het FD schreef, toen nog alleen richting ABN AMRO. Neen, we discussieren fijn over eventueel te hoge salarissen van de bank-Cao’ers. Dat zet zoden aan de dijk! Gelooft u het? Ik kan mij steeds minder aan de indruk onttrekken, dat er in Den Haag een grote club prutsers in het pluche zit en wil blijven zitten. Mensen met een grote afstand tot de realiteit van de burger/kiezer en het maakt daarbij niet uit of ze links, rechts of in het midden zitten. Het is een aparte doch gevestigde bevolkingsgroep, die zichzelf door inteelt in stand houdt: niet autochtoon, niet allochtoon maar politoon.

 

Advertentie

2 gedachtes over “Pa, er klopt iets niet (2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s