DENK ?

Alle laaglandse geluiden ten spijt, zou het prima zijn als er een normaalfunctionerende, politieke partij zou zijn, die zich inzet voor Medelanders én Nederlanders met een immigratieachtergrond. Wij moeten immers af van het idee, dat wij hier alleen maar vluchtelingen opvangen en huisvesten. De Italianen en later (nu iets minder) Spanjaarden die hier naartoe trokken, leven en werken hier nu ook mee aan en in de economie. Velen van hen spreken ook nog steeds gebrekkig Nederlands, maar steeds meer en beter Engels. Spaans en Engels zijn natuurlijk ook dé wereldtalen, Nederlands is bijzaak, in de rest van de wereld heb je er niets aan.

Natuurlijk heeft ieder land z’n eigen kenmerken, ik denk allereerst aan Frankrijk, dat is míjn afwijking. Maar dat we uiteindelijk allemaal opgaan in dezelfde europese estouffade (stoofpot) is een proces, dat je misschien wel wilt maar niet kunt tegenhouden. Gelukkig maar.

Het is door de uitslag van de Tweedekamerverkiezingen 2017 eens temeer duidelijk geworden, dat bestaande partijen, sauriërs als VVD, PvdA en CDA het contact met de jongere generaties verloren zijn. Evenzomin hebben zij een aansprekende boodschap voor onze hier gesettelde medemens uit andere landen. Hoeveel nederlandse Spanjaarden hebben er gestemd? En op wie dan? Wie het weet, mag het zeggen.

Neen, de nederlandse politiek en dan met name de hierboven reeds genoemde, met uitsterven bedreigde partijen, hebben het helemaal aan zichzelf te danken. Zieltjes winnen zoals zij dat 50 jaar geleden ook probeerden en een enorme groep potentiële kiezers, u weet wel, dat zijn die mensen die u slechts eens in de vier jaar raadpleegt waarna uw selectieve geheugenverlies weer genadeloos toeslaat onder het mom van ‘compromissen’, compleet negeren, gewoon niets te bieden hebben.

En juist dát hebben GroenLinks en DENK dus wél begrepen. Het maakt niet uit hoe je denkt over hun leiders of over hun ideaalplaatjes, hún aanpak was wel effectief en die van de PvdA was het andere uiterste: broddelwerk. VVD had de mazzel van het Erdogan-incident en piekte vrijwel daags voor de stembusgang. Natuurlijk heeft de heer Kuzu daar ook van geprofiteerd, maar wellicht deels op basis van gebrek aan alternatieven. Een partijprogramma – van wie dan ook – dat iets concreets betekent voor de hier woonachtige, stemgerechtigde medelander, ook al komt die uit Zuid Mongolië, was er niet. Als je een auto gaat kopen en alleen maar kunt kiezen voor een zwarte Ford, waar rijd je dan straks in rond? Driemaal raden!

Laten we in ieder geval de tijd zijn werk laten doen doordat generaties en volkeren zich met elkaar mengen, zoals in de fusion keuken en daarom de schandalige ideeën van Wilders en le Pen zo snel mogelijk vergeten. Zij scheren iedereen over één kam, spelen zelf de vermoorde onschuld, maar hebben of krijgen beiden een strafblad.

DENK is misschien niet de juiste partij en de heer Kuzu misschien niet de juiste man, omdat hij (nog) teveel moslimgericht is en wellicht niet geheel onafhankelijk (wie is dat wel?), maar het idee voor een partij die opkomt voor de belangen van hier gesettelde ‘buitenlanders’ is helemaal niet zo gek. Ideeën, stromingen of zelfs verontwaardiging en/of woedeaanvallen zijn dan beter te kanaliseren en komen naar mijn overtuiging meer gedoseerd en gecensureerd naar buiten. Eerst consensus binnen zo’n partij, dan pas schreeuwen, of niet. Dat dan weer in het belang van het afremmen van onnodig agressieve tegengeluiden of ordinaire matpartijen. De leider zal daarboven moeten staan en waar nodig moeten gaan ‘theedrinken’ met de moeizame elementen. Die laatste zijn er namelijk altijd, ook in autochtone groeperingen.

Nogmaals, de heer Kuzu communiceert in deze fase zelf nog moeizaam, maar als de scherpe randjes er eenmaal vanaf zijn, zal ook dat beter gaan. Hij zal wel moeten, want zodra er een (nieuwe) partij opstaat die zich met een aansprekende boodschap op álle medelanders richt, dan verliest hij meteen een (groot) deel van zijn electoraat, of in ieder geval krijgt hij dan concurrentie in of vanuit eigen huis.

Ik wens u allen een vruchtbare formatieperiode.

Ivar Volder

 

PS1: De termen autochtoon en allochtoon mogen wat mij betreft inderdaad afgeschaft worden; er zijn vast wel alternatieven te bedenken.

PS2: Dit is géén pleidooi voor het beleid van de heer Erdogan.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s