Verkiezingen 2019

Jawel, we worden weer om d’n oren geslagen dan wel doodgegooid met de misselijkmakende praktijken van enkele politieke partijen in de aanloop naar de verkiezing van de Provinciale Staten op 20 maart. U hebt het vast nog niet gemerkt.

Rabiate uitspraken van rechts naar links en omgekeerd, ook van uiterst rechts en zo met nog wat stekelige kruispunten, zowel op de partij als op de man (m/v) als op het program.

Een partij als de VVD die zich voelt bungelen in haar aanstaande ex-meerderheid. D66 dat zich met nieuwe leider wel móet profileren. De SGP, die eigenlijk gewoon áf is na erkenning van de Nashville-verklaring door baasje van der Staaij.

PvdA die in het klimaat eindelijk iets gevonden heeft om voormalig coalitiegenoot VVD een pootje te haken. De CU die het eigenlijk zo goed niet meer weet en het CDA dat “stilzitten als je geschoren wordt” kennelijk hoog in het vaandel heeft staan. Nou ja, Buma had toch al niets meer te zeggen.

De jongens en meisjes van GroenLinks die handenwrijvend het gestoethaspel over hún Klimaatwet gaan proberen uit te buiten. De SP waar nog slechts een randverschijnsel van is overgebleven en een aan virtuele osteoporose uiteenvallend 50PLUS, waar ook niemand nog iets van verwacht.

Vergeet ik iemand? O ja, PVV dat de kunst van het CDA – stilzitten – lijkt te hebben afgekeken en FvD dat geen munitie meer heeft en nu ‘pangpangpang’ roepend door een beperkt deel van Nederland en de parlementaire wandelgangen waart. PvdD dat op dit moment zonder aanvoerder zit: waar is Marianne als je haar nodig hebt? En ik denk DENK, dat zich behoorlijk terughoudend opstelt de laatste tijd, of wellicht bezig is een nieuwe koers uit te zetten. Dit schreef ik 2 jaar geleden:

DENK is misschien niet de juiste partij en de heer Kuzu misschien niet de juiste man, omdat hij (nog) te veel moslimgericht is en wellicht niet geheel onafhankelijk (wie is dat wel?), maar het idee voor een partij die opkomt voor de belangen van hier gesettelde ‘buitenlanders’ is helemaal niet zo gek.”

Voor in Nederland wonende Britten bijvoorbeeld, aanstaande ex-europeanen en expats uit andere landen, geconfronteerd met een versobering van hun 30% regeling, gebrek aan woonruimte en internationale scholen.

Hoe dan ook, de valse sneren gaan over en weer en de dames – maar vooral heren politici laten geen kans onbenut om te scoren: cheap shots en luchtballonnetjes. Zo kunnen we het wel samenvatten.

En Rutte? Rutte lacht, want Rutte lacht altijd en wie het laatst lacht, lacht het best. Als het kabinet valt over het klimaatplan, dan is Rutte foetsie, een #Ruxit dus. Zijn toekomst is verzekerd, in Europa of bij de een of andere multinational of bij de Verenigde Naties, IMF of Wereldbank, zoiets. Zijn “gaaf land”, zijn vaasje ook, moet het dan maar zonder hem uitzoeken. Ik zal hem niet missen, maar vraag mij ondertussen af wie zijn rol kan en wil overnemen. Vooralsnog zie ik geen geschikte kandidaten (m/v) met ruggengraat. Misschien vriend Dijsselbloem maar die zit – ondanks zijn zwakke columns in het FD – al op een heel ander level.

Zou ik een stemadvies moeten afgeven, dan zou ik toch de jeugdigen – minus de charlatan Baudet – aanprijzen, opdat de toekomst van de jongeren niet bepaald gaat worden door een stel sauriërs, zoals bijvoorbeeld in het VK is gebeurd. Anders wordt het net zo’n domme tv-talentenjacht, waarbij dat stel vastgeroeste, RTL Waldorf&Stadlers maar iedere keer weer denkt te kunnen bepalen wat mensen die minimaal 20 jaar jonger zijn over een tijdje leuk (gaan) vinden.

Laat die jeugd ook maar een keer op de snufferd gaan, opstaan, ’t jasje afstoffen en weer verder gaan en stop de oude garde in de coulissen, als mentor en achtervang. In Canada is het ook gelukt met Trudeau junior en in Frankrijk komt het wel goed met Macron. Nu wij nog.

 

 

Plaats een reactie