Verkiezingskoorts

Kijk, dit is nu wat mij zo stoort in de landelijke politiek. Nu breekt de verkiezingskoorts uit als een soort super-ebolavirus en rollen de mooie verhalen en klinkende beloften als een ware tsunami over ons heen. Het ene vergezicht is nog mooier dan het andere en we horen vooral “geen gezeik, iedereen rijk”. (excusez le mot) Elkaar vliegen afvangen en zoveel mogelijk zwart maken, maar achter de schermen drinken we gezellig samen een biertje en worden er feitelijk meer standpunten gedeeld dan voor de Bühne tot uitdrukking komt. Voorlopig mag iedereen weer als een soort La Tourettepatiënt roeptoeteren wat hij of zij denkt dat goed is voor de uitslagen.

Eens in de vier jaar luistert de politiek naar het volk – zegt men – en als iedereen z’n plek in het pluche weer gevonden heeft, doet men wat als afsluiting onder iedere motie staat: “… en gaat over tot de orde van de dag.” Die lastige, maar oh zo nodige kiezer moet weer terug in z’n hok en zich verder naar believen en goeddunken van de regering vier jaar lang als een plofkip laten plukken, alsof wij door de directie van Plukon geregeerd worden.

Een stukje wijzer geworden door een lokaal nogal belangrijk evenement, de gemeentelijke fusie, weet ik, dat op het laatste moment toch nog die ongewenste en onverwachte draai gemaakt wordt, waardoor de uitkomst van het proces helemaal anders is dan wat je op grond van de individuele voorkeuren in het voortraject had verwacht. Dit dan alleen maar om de eenheid in de coalitie te beschermen. Dus, niet het uiteindelijke belang van de inwoner was leidend, maar het kunnen “doorregeren” van de zittende orde. Toegegeven, de jongere garde heeft zich te weinig laten horen ten opzichte van het vergrijsde deel van de lokale bevolking, maar om dan een keuze te maken die jongere inwoners langdurig gaan confronteren met datgene wat zij niet willen of misschien niet weten … Eigen schuld, dikke bult?

Maar goed, gaan we die verkiezingsprogramma’s allemaal doornemen? Niet nodig, de samenvattingen staan – weliswaar selectief – in de diverse kranten, dat scheelt. Overigens, dat programma van de PVV neemt natuurlijk niemand serieus, één A4’tje met wat bedragen erop, zonder enige vorm van onderbouwing. En dat is dan afkomstig van de meest intelligente politicus van ons land, die helaas zijn intellectuele capaciteiten voor de naar mijn mening verkeerde zaken inzet.

Maar ja, dan moet er straks een coalitie gesmeed worden, begint het uitwisselen van compromissen en wordt het regeerakkoord een slap aftreksel van al die mooie beloften in de voorgaande maanden. VVD en PVV liggen onder de deken toch wel heel dicht tegen elkaar aan, ze hebben alleen ieder hun eigen laken. D66 en VVD zou een prima combinatie zijn, het werkt hier lokaal ook goed, PvdA komt er waarschijnlijk niet meer aan te pas en die bink van GroenLinks gaat gewoon scoren. Al die andere partijen zijn en blijven randverschijnselen, het is niet anders en zij weten het zelf ook.

Overigens, het enige voordeel van onze regeringsvorm is, dat onze bewindslieden hun plek niet gekocht hebben, zoals in de USA waar – kennelijk – de mensen met de dikste portemonnee het hoogste ambt gaan bekleden. Dit zelfs ondanks hun beperkingen en draaikonterij, hun vreemde ideeën en hun (ook weleens) leeftijdgebonden beperkingen. Ik zou liever Obama nog 4 jaar laten dienen.

Desalniettemin, ook hier in Nederland komen (en gaan soms) vreemde vogels in de regering, mede op basis van het feit dat zij deel uitmaken van het old boys’ network en niet op grond van hun kennis en capaciteiten. En ga je de fout in gedurende je regeerperiode, dan is er altijd nog die riante wachtgeldregeling. Nou ja, als je als staatssecretaris te weinig gewicht in de schaal legt en moet afgaan door de zijdeur van een verouderd treinstel, so be it. Zorg wel graag dat je zo snel mogelijk weer aan het werk bent, je bent niets beter dan een gewone UWV-klant.

Daar echter waar ministers en wethouders of gedeputeerden zich schuldig maken aan en veroordeeld worden voor, om maar eens iets te noemen, corruptie, gaat bij mij het licht uit. Virtueel ophangen is de beste optie en nooit, nooit meer in functie, maar verplicht ZZP’er maken en hooguit in de bijstand toelaten. AOW afpakken mag ook, wat mij betreft. Corruptie hoort in dit land niet thuis, wij zijn geen bananenrepubliek, nog niet tenminste …

Maar goed, we gaan weer een boeiende periode tegemoet: eerst maar eens kijken wie de komende 4 (?) jaar in de USA aan de knoppen mag gaan draaien, ondertussen meemaken hoe lang mevrouw Merkel er nog zit, dan onze eigen Tweede Kamerverkiezingen en in 2018 alweer de gemeenteraden die aan de beurt zijn om vervangen te worden. En dan hebben we het nog niet over de dramatische, hartverscheurende gebeurtenissen in het nabije en Midden Oosten, waar gewoon iedere dag heel veel mensen sterven, terwijl niemand weet waarom. Over prioriteiten gesproken!

Eén troost, de nu uitgebroken epidemie van verkiezingsretoriek bloedt vanzelf weer dood en dan kunnen we weer – inderdaad – over tot de orde van de dag.

Ik wens u veel wijsheid de komende tijd.

Met een hartelijke groet,

√older Managementondersteuning

Organisatieadvies en Personeel

Ivar Volder

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s