Zicht op 2014

Het nieuwe jaar wordt voor mij een jaar van acquisitie. Uitbreiding van het klantenbestand en de verwerving van meer opdrachten. Dit alles natuurlijk met als doel om weer eens serieus geld te verdienen, met de nadruk op verdienen. Ik wil er wel iets zinnigs voor doen, er iets voor terug geven. Het tweede doel is om te blijven voldoen aan de eisen, die de Belastingdienst aan zzp’ers stelt m.b.t. aantal opdrachtgevers en aantal bestede uren, om als ondernemer te kunnen worden aangemerkt.

Verder wordt 2014 het jaar van de Gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart en de Europese Parlementsverkiezingen op 22 mei. Als kandidaat-raadslid voor D66 Haarlemmerliede & Spaarnwoude volg ik een en ander natuurlijk nauwgezet.

Voor D66 kan dit jaar de grote omslag komen, zeker als je de zwakke prestaties van VVD en PvdA en CDA beschouwt. De bevolking is wel zo’n beetje klaar met deze sauriërs van de binnenlandse politiek. Grootste probleem zal worden om een redelijke opkomst in de stemlokalen te krijgen.

Economisch gezien blijft het een modderpoel. Enige groei of stagnatie van de krimp wordt verwacht, maar de werkloosheid neemt nog steeds toe, zij het minder snel.

Van werkloosheid is het nare effect dat het zichzelf versterkt. Multinationale bedrijven, die nog steeds werknemers met honderden tegelijk op straat zetten, zullen op enig moment zichzelf in de staart bijten. Werklozen hebben geen geld meer om de producten te kopen, die zij zich eerst wèl konden veroorloven. Laten we eens kijken naar Unilever en AkzoNobel. De situatie heeft natuurlijk betrekking op veel meer bedrijven, dit zijn even de gekozen voorbeelden.

Beide bedrijven zijn sterk in het afstoten van productie naar het buitenland, grote reorganisaties en het sluiten van fabrieken. Voorbeelden te over. Zeker Unilever, dat zich graag laat voorstaan op maatschappelijk verantwoord ondernemen, maakt er een sport van om zoveel mogelijk mensen richting WW te sturen en zodoende de lasten naar de gemeenschap over te hevelen. Wat daaraan maatschappelijk verantwoord is, ontgaat mij. Over hun duurzame producten, of juist het gebrek daaraan, durf ik de discussie ook nog wel aan.

Helaas raken de overheidspotjes leeg. Minder werkenden betekent minder premie-afdrachten. Er kan niet veel meer geschoven worden, zo bemerken ze in Den Haag. Minister Blok zei het deze week treffend: De staat heeft alleen nog maar schulden.

Goed, Unilever en AkzoNobel naast elkaar. Unilever sluit een worstfabriek en verplaatst de productie naar een lagelonenland. Dit in de eeuwige zoektocht naar shareholder value.

De worstwerknemers in die provincie verdwijnen met een sociaal plan richting WW en later naar de Bijstand, want nieuwe banen komen er niet voor terug. Een deel van de oudere werknemers zingt het met een lager inkomen uit tot een vervroegde pensionering, anderen zitten hierna levenslang zonder betaald werk. Sommigen worden zzp’er zonder zicht op een fatsoenlijk inkomen en schrapen het een en ander bij elkaar, starten een webshop of moeten ver, verder, verst reizen om ergens anders aan de slag te gaan.

Al deze mensen zullen voorlopig geen gebruik maken van – bijvoorbeeld – een professionele schilder als het eigen huis groot onderhoud behoeft, waardoor schildersbedrijven minder verf kopen. De professional die nog opdrachten heeft, koopt al goedkoper materiaal of smeert een laagje minder. De doe-het-zelver tegen wil en dank gaat vol goede moed aan de slag, in de hoop zo enig geld te besparen en ondertussen niet van de ladder af te vallen.

Logischerwijze kiest deze handige Harry niet voor de dure producten van AkzoNobel, waardoor laatstgenoemde minder verkoopt en in de kosten moet gaan snijden. Grote stappen is snel thuis, dus men begint maar eens met een pluk personeel te ontslaan. Hier herhaalt het beeld zich van de mens die zijn gewone inkomen ziet wegvallen, naast de andere zegeningen van het hebben van werk natuurlijk. Deze mensen kopen vervolgens geen dure Unox rookworst meer, maar een huismerk. Geen Grolschbier maar een huismerk, geen Keurslager maar een kiloknaller, geen verse groenten maar gehakte potjes met aanbeveling van een schnabbelende voetbaltrainer, zodat de maatregelen bij Unilever om te bezuinigen (indirect) uiteindelijk overal in het land hun negatieve weerslag hebben, niet in de laatste plaats bij Unilever zelf.

In de krant heet het dan, dat de consumptiequote daalt.

Terzijde: ik denk dat het bewezen is, dat mensen met een lager inkomen minder gezond (kunnen) eten. Dat kan ook weer invloed hebben op de stijgende vraag naar zorg en dus de premies. Zo grijpt alles in elkaar, alleen de regisseur ontbreekt.

De vraag is, wat deze vicieuze cirkel nu eigenlijk oplevert èn voor wie? In ieder geval beschadigen de grote bedrijven elkaar in deze race naar de bodem. De gemeenschap is zwaar de dupe en de politiek kijkt lijdzaam toe, omdat niemand het voortouw durft te nemen.

Die cirkel kan ik in mijn eentje niet doorbreken, maar ik kom dan wel aan de derde reden voor het gezegend zijn met mijn werkzaamheden als zelfstandig ondernemer:

Gewoon het plezier hebben aan het helpen van bedrijven, die wel in Nederland actief worden of al zijn, kleine tot middelgrote en zeker familiebedrijven waar iets geproduceerd wordt. Technologie, grafisch, metaal, kunststoffen en slimme oplossingen die bijdragen aan een meer duurzame samenleving, ook voor de medewerkers.

Die bedrijven, soms voorzien van een gezonde portie productgerichtheid en in de waan van de dag voorbijgaand aan ontwikkeling van de organisatie, contracten, inkoop, HR en andere zaken, dáár kan ik mijn ei kwijt ….. en zij bij mij.

Ik meen dat ze dat in de volksmond een win-winsituatie noemen.

Ik wens u fijne feestdagen en een – vooral – gezond 2014.

Ivar Volder

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s