Ík word 200!

 

Ik ben er achter: De wereld draait niet om geld, de wereld draait om tijd. Misschien draait de tijd zelfs om de wereld. Met tijd kun je geld verdienen, met geld verdien je geen tijd.

Tijd.

Wát een vaag begrip, maar o zo belangrijk. Voordat je geboren wordt, dat kost tijd. Opgroeien, leren, eten en drinken … het kost allemaal tijd. We willen zoveel doen en er zijn steeds meer of zelfs teveel mogelijkheden om je tijd te besteden. Toch zitten er maar 24 uur in een etmaal en volgens mij is dat te weinig om alles te doen en af te krijgen wat er op je dagelijkse en langetermijnlijstjes staat.

De hele tijd (!) worden we geconfronteerd met tijd. Op tijd komen op een afspraak en op tijd wakker worden of in slaap vallen. Word je niet op tijd wakker – het uitslapende feestbeest bijvoorbeeld – dan verlies je kostbare uren, tijd die je nooit meer inhaalt. Mensen die dagen en nachten aan het gamen zijn en daar niets van leren en niets mee bereiken, behalve verstrooiing …. Het is zoiets als vrijwillig in een dagelijkse file gaan staan. Dan is 5x per week naar de sportschool nog beter, áls je tenminste niet na het sporten even fijn een sigaretje opsteekt met je makkers.

Er zijn natuurlijk ook mensen die met hun tijd geen raad weten, onbegrijpelijk vind ik dat. Wat dat betreft lijk ik zelf eerder op een soort Hornbach: Er is altijd wát te doen, al is het maar – helemaal onderaan de lijst – gewoon de auto even wassen. De gepensioneerde mannen zonder tijdverdrijf, die zich stierlijk vervelen en uiteindelijk maar met iedereen gaan staan kletsen, of in de politiek gaan, dorpsraden onveilig maken en in alle lokale besturen verkiesbaar zijn, hun mening verkondigen en overtuigingen uit de Gouden Eeuw met iedereen delen. Voorbeelden te over en van alle tijden.

Wie altijd opschiet, heeft nooit haast.

Het leven is nu eenmaal anders dan een voetbalwedstrijd, want het kent geen blessuretijd toe. Feitelijk zal ons leven altijd te kort zijn en dat besef heb ik dagelijks mee te maken. Het zal een meer of minder nare karaktertrek zijn, maar daardoor ben ik wel altijd bezig om dingen af te ronden, knopen door te hakken, niets te laten liggen. Geen getreuzel maar door naar volgend karwei, persoon of evenement. “Jij kunt helemaal niet stilzitten” heb ik al zo vaak gehoord en misschien is het waar, hoewel de boog natuurlijk niet permanent gespannen staat. Dat houdt geen mens vol.

Het betekent ook, dat ik in samenwerking bijna altijd de “motor” ben, de gang erin houd en controleer of er op tijd datgene geleverd wordt wat is afgesproken. Vervelend? Ja, maar wel noodzakelijk, aannemende dat je een klant hebt, die op je productie zit te wachten.

De tijd vliegt ….

Oók als het niet gezellig is. De klok tikt door en trekt zich nergens iets van aan. Het betekent, dat ik ook met het schrijven van dit stukje een deel van mijn tijd van leven “inlever”. Deze tijd had ik ook aan andere activiteiten kunnen besteden, meer of minder zinvol.

Soms denk ik weleens, dit is zonde van de tijd, mijn tijd, maar een volgende keer doe ik het tóch weer. Daarom, ik zou in redelijke gezondheid best 200 jaar willen worden, opdat ik meer kan doen en in lager tempo bovendien. Als het al niet gaat lukken, dan kan ik er toch zéker naar streven. Wie naar de sterren reikt, blijft nooit met een hand modder zitten, zei mijn vader vaak. Hij werd zelf helaas slechts 81 en had zelfs na 20 jaar pensionering nog heel veel op zijn lijstje(s) staan. Die tijd was hem niet gegund ….

Kortom …

Word ik nu een soort ADHD’er omdat de jaren beginnen te tellen en binnenkort mijn 60e verjaardag vier? Welneen, ik heb nog 140 jaar voor de boeg en er zijn altijd zaken, die je eindeloos voor je uit kunt schuiven, behalve grasmaaien dan. De natuur gaat gewoon haar gang en houdt met niemand rekening en dat is maar goed ook.

Kom, ik kijk maar eens even wat er voor vandaag op mijn takenlijstje staat. Werk ze!

 

√older Managementondersteuning

Organisatieadvies en Personeel

Ivar Volder

Telefoon    06 21 26 01 08

E-mail        ivar@volderenco.nl

Website     http://www.volderenco.nl

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s